www.moederzonderkind.nl  /  www.vaderzonderkind.nl
logo
Home
Wij over onszelf
Informatie/hulp
Kinderwens
Hulpverlening
Lotgenoten
Contactformulier

 

 

Kinderwens

Wat zijn (nog) de mogelijkheden?

 

 


 

 

Dit is afhankelijk van een aantal factoren! 

 Ben je alleenstaand of heb je een partner

 Het geslacht van jou (en je partner)

 De leeftijd van jou (en je partner)

 In welk stadium zit je (zitten jullie) op dit moment? Ben je (zijn jullie) nog bezig om zelf zwanger te worden? 

 Voorgeschiedenis: Welk traject heb jij (en/of je partner) al doorlopen 

 Wat is de geestelijke, fysieke en lichamelijke gezondheid van jou (en je partner)

 Zijn er medische oorzaken die de kinderwens van jou (en je partner) kunnen beïnvloeden
 Hoe zit je (zitten jij en je partner) qua woonruimte, werk, vrije tijd, financieel, mobiliteit, e.d.
 
 

Waarom zijn de bovenstaande factoren van invloed?

Om een paar voorbeelden te geven:

 

♦ Een alleenstaande vrouw heeft de mogelijkheid om in haar eentje een kind te krijgen. Zij kan kiezen voor een anonieme of een bekende zaaddonor om haar eicel te laten bevruchten. Ook stellen waarbij beiden het vrouwelijk geslacht hebben, hebben deze mogelijkheid. Een alleenstaande man of stellen waarbij beiden van het mannelijk geslacht zijn, hebben deze mogelijkheid niet. Zij hebben een draagmoeder nodig om een kinderwens in vervulling te laten gaan. 

 

♦ Als het jou (en je partner) niet lukt om op een natuurlijke wijze zwanger te worden, kom je vaak terecht in de MMM (medische malle molen). Dit houd in dat er (hormoon)behandelingen, operaties, e.d. nodig zijn om zwanger te worden en/of om een zwangerschap volledig te kunnen uitdragen. Een goede geestelijke, fysieke en lichamelijke gezondheid van jou (en je partner) zijn dan van groot belang. De (hormoon)behandelingen zijn zwaar en kunnen een behoorlijke impact op het lichaam en de geest hebben o.a. door spanningen en wisselende stemmingen.  

 

♦ Er kunnen medische oorzaken zijn waardoor jij (en je partner) niet zwanger kunnen worden of een zwangerschap kunnen uitdragen. Dan ben je afhankelijk van een derde persoon om je (jullie) zwangerschapswens in vervulling te laten gaan. Een eiceldonor, spermadonor en/of een draagmoeder zijn dan nodig.

 

♦ Een aantal IVF-behandelingen worden maar vergoed door het ziekenfonds. Kies je voor meer pogingen, dan zal je deze zelf moeten betalen. Deze bedragen zijn niet gering. Dit geldt ook voor adoptie. Wanneer je een kind wilt adopteren zijn de kosten enorm hoog. Niet iedereen heeft daar de financiën voor. Houd er ook rekening mee dat je boven een bepaalde leeftijd niet meer in aanmerking komt als adoptieouder of voor IVF. 

 

♦ Als je in aanmerking wil komen voor een pleegkind of een adoptiekind, moet je er op voorbereid zijn dat jij (en je partner) een lang traject tegemoet gaan. Jij (jullie) worden gescreend; je privéleven zal onder de loep worden genomen. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je als pleegouder of adoptieouder in aanmerking komen. Zo is het bijvoorbeeld een eis dat je goede huisvesting hebt en dat het pleegkind een eigen kamer tot zijn of haar beschikking gaat krijgen. 

 

♦ Als je de MMM in gaat of je aan wilt melden als adoptieouder of pleegouder, houd er dan rekening mee dat dit veel tijd en energie gaat kosten. Het zal veel uithoudingsvermogen van jou (en je partner) vragen. Dit kan spanningen binnen je relatie en je omgeving geven. Ook de werkgever van jou (en je partner) zal flexibel en bereid moeten zijn om je te steunen bij het traject dat je in zal gaan. Er zal vrije tijd en/of ziekteverlof moeten worden aangevraagd en ingepland voor de afspraken en behandelingen die er komen gaan.  

 

 


 

 

Om keuzes te kunnen maken, is goede informatie en voorlichting belangrijk! Hieronder vind je websites die jou (en je partner) verder kunnen helpen:

 

 

 

Adoptie

 

Wanneer je maar moeilijk kunt omgaan met kinderloosheid, misschien is dan het
adopteren van een kindje of het zorgen voor een pleegkindje voor jou (en jouw partner) een mogelijkheid. Er zijn op de wereld heel veel kinderen die de liefde en zorg van een mamma en pappa kunnen gebruiken…
 
♦ Informatie over de adoptie van een kindje vind je op de website van de rijksoverheid  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/adoptie
 
 
♦ Lees ook op de website van de kinderbescherming over Afstand, Screening, Adoptie en Afstammingsvragen (ASAA)  
 
 
♦ Op de website van 'Mama en zo' hebben zij op een rijtje gezet wat er zoal komt kijken bij het adopteren van een kind http://www.mamaenzo.nl/zwanger-worden/doen-of-laten/adoptie-wat-komt-er-bij-kijken
 
 
 
Alleenstaande moeder
 
Via 'Bam-mam' vind je informatie voor vrouwen die bewust voor het alleenstaand ouderschap kiezen of zich daar nog op aan het oriënteren zijn http://www.bam-mam.nl/over-ons
 
 
 

Draagmoeder

 

'Zwanger voor een ander' is een website waar je informatie kunt vinden over het Nederlands draagmoederschap http://zwangervooreenander.nl/

 

 

 

 

Eiceldonatie

 

'Eiceldonorgezocht' is een website voor wensouders en eiceldonoren http://www.eiceldonorgezocht.nl/

 

 

 

Gezinshuis(ouder)
 
Gezinshuis.com ontwikkelt duurzame gezinsvormen voor uithuisgeplaatste kinderen en jongeren. Heb je belangstelling om gezinshuisouder te worden? 
 
 
 

IVF 

  

IVF-site.nl voor informatie over IVF, IUI of ICSI behandelingen
 
 
 

Onvruchtbaarheid

 

'Fertiliteit' hier vind je alles over onvruchtbaarheid 

http://www.fertiliteit.info/

 

 

 
Pleegzorg
 
Via 'Pleegzorg Nederland' vind je informatie voor als je pleegouder(s) wilt worden 
 
 
 

Spermadonatie (KID)

 

'Kidinformatie.com' is een website waar je informatie kunt vinden over Kunstmatige Inseminatie Donorzaad 

http://www.kidinformatie.com/

 

 

 


 

 

Als je niet meer fulltime voor een kind kan of wil zorgen, misschien heb je dan iets aan de onderstaande tips!

 
 
 

Oppas-moeder (vader) of Oppas-oma (opa)

is dan het werken als oppas-moeder (vader) of oppas-oma (opa) een mogelijkheid. Je kan zelf bepalen hoeveel dagen of dagdelen je wilt werken. 
Voor informatie neem contact op met een gastouderbureau bij jou in de buurt!
 
♦♦♦ Je zou ook een advertentie kunnen zetten of een oproep kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld: "Kinderloos echtpaar zou graag opa en oma willen zijn".
Er zijn namelijk ook mensen die geen ouders meer hebben en graag voor hun kinderen een opa en/of omafiguur in hun leven willen hebben...
 
 

 

Vakantiegastouder

 
'Stichting Europa kinderhulp' geeft kinderen die weinig (kansen) hebben de mogelijkheid om een vakantie bij een vakantiegastgezin door te brengen. Hiervoor zoeken zij ieder jaar vakantiegastouders die een kind een fijne vakantie willen geven 
 
 
  
Vrijwilligerswerk
 
Je zou als (bezoek)vrijwillig(st)er hulp of steun kunnen bieden aan kinderen.
Graag wil ik aandacht vragen voor onderstaande mooie initiatieven. Ook zij zijn afhankelijk van vrijwilligers. 
 
 
♦ 'Babyhuis' 
Het 'Babyhuis' biedt baby's, voor wie liefde en aandacht niet vanzelfsprekend zijn, zolang als nodig is, een veilig, warm en liefdevol thuis. Het Babyhuis geeft hiermee
ouders, die geen andere uitweg zien dan de zorg voor hun baby over te dragen, de
ruimte om te proberen hun leven weer in evenwicht te brengen. De pijlers in het huis zijn gericht op herstel van de band tussen biologische ouders en kind. Hun streven is om in meerdere grote plaatsen in Nederland babyhuizen op te zetten.
 
 
 'Kanjerketting' 
De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker' de 'Kanjerketting' ontwikkeld.
 
De 'Kanjerketting' is een beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke
kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis.
 
Kinderen met kanker rijgen deze 'Kanjerkralen' aan een ketting. Die ketting, de
'Kanjerketting', vertelt hun verhaal. 
 
 
 'Regenboogboom' 
Deze bijzondere stichting ondersteunt kinderen die een chronische- of
levensbedreigende ziekte hebben, een trauma of een handicap. Vrijwilligers bezoeken deze kinderen in het ziekenhuis, thuis of op school.
 
Alle kinderen die zij bezoeken ontvangen van hen een 'Regenboogkristal'. Dit kristal staat symbool voor een druppeltje aan de tak van een 'Regenboogboom' in het 'Regenboogbos'. Een zonnestraal door zo'n druppeltje maakt overal regenbogen.
 
Ook schenken zij 'Droomdekentjes' aan kinderen die in een moeilijke situatie terecht
zijn gekomen. Zij hopen dat ze mooie dromen onder dit dekentje hebben en dat het
hen troost biedt, zodat ze even worden afgeleid van pijn en verdriet. Het dekentje
kunnen ze overal mee naar toe nemen om lekker onder te kruipen of onder te
slapen. 
 
 
 'Stichting dapper kind
Stichting Dapper Kind zet zich in voor voor alle dappere kinderen die ernstig,
zeldzaam en/of langdurig ziek zijn. Dit doen zij middels het 'Dapperdagboek'.
 
Dit is een dagboek waar de kinderen iedere ingreep, behandeling, opname en/of
andere zaken in bij kunnen houden. Kinderen krijgen voor iedere afzonderlijke situatie een 'Dapperplakker'. Een kleine kleurrijke beloning en lichtpuntje tijdens hun ziekte.
 
Het 'Dapperdagboek' is een bijzondere herinnering aan een bijzondere periode in hun leven. Als de ziekte niet overwonnen kan worden en het kind komt te overlijden, dan is het een kostbare herinnering aan hen voor hun familie en vrienden.
 
 

 

Heb je zelf nog een tip, dan hoor ik deze graag! 

Stuur deze naar info@moederzonderkind.nl of via het contactformulier

 

 
* * * * * * * * * * * * * * * * 
Top
Moeder zonder kind  | info@moederzonderkind.nl